SIRIŠČA:
- CHY-MAX EXTRA (prah 20g za 1000 litrov mleka)
- CHY-MAX Plus (tekočina 100ml za 300 litrov mleka) proizvajalca Ch.Hansen, Danska
KULTURE:
- MB kultura CHN-19 in FLORA DANICA (skuta; mladi,poltrdi ali trdi siri; kislo mleko in kislo smetano)
- MB kultura TCC-3 (mozzarella)
- MB kultura YC-380 (jogurt bolj kisel)
- MB kultura YC-X16 (čvrsti jogurt) in YC-X11 (tekoči jogurt)
- MB kultura ABY-3 (probiotični jogurt)
OSTALI DODATKI:
Kalcijev klorid CaCl2
Kalcijev klorid CaCl2
Kalcijev klorid dodajamo pri usirjanju toplotno obdelanega mleka in pri mleku, ki je bilo hladno skladiščeno pri temperaturah pod 6°C. Z dodatkom kalcijevega klorida izboljšamo sposobnost mleka za usirjanje.
Kefirna zrna
Kefirna zrna se uporablja za pripravo kefirja. To je tekoči, kisli mlečni izdelek, ki ga nekateri poimenujejo mlečni šampanjec. Njegova domovina je Kavkaz, kjer ga še danes izdelujejo iz ovčjega in kozjega mleka. Kefir je prijetno kislo, osvežujoče, fermenitano mleko. Je lahko prebavljiv, njegova prehranska vrednost pa je podobna kot pri ostalih fermentiranih mlečnih izdelkih (jogurt, kislo mleko, ...). Kefir vsebuje vitamin B1 in B2.
Ekološke sadne baze 3kg
- jagoda
- malina
- jabolko-češnja-cimet
- vanilija
- češnja
- gozdni sadeži
- borovnica
- hruška
- marelica