Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Kuhinjski odpadki


EKOLOŠKO KOMPOSTIRANJEM Z BOKAŠIJEM

V oktobru 2008 smo pri praktičnem pouku izvedli postopek za pripravo BOKAŠIJA. To je pripravek, ki se uporablja za hitro kompostiranje kuhinjskih odpadkov in odpadkov v vrtnarstvu.

1. Korak: Uporabili smo PŠENIČNE OTROBE, ki smo jih prepojili z MELASO (odpadek pri proizvodnji sladkorja), dobro premešali in nanje cepili mikroorganizme. Vse skupaj smo dobro premešali in stisnili v nepredušno zaprt sod. Po dveh mesecih smo BOKAŠI stresli iz soda in ga posušili na mizah v rastlinjaku. Dva tedna smo vsak dan BOKAŠI premešali, da se je dober presušil. Ko se je presušil in ga pospravili v vreče in čaka na nadaljnjo uporabo.

2. Korak: Odpadke in pomije nalagamo v plasteh tako da damo plast bokašija in plast kuhinjskih odpadkov, dobro stisnemo, da izločimo zrak, nepredušno zapremo in pustimo dva meseca. Po dveh mesecih že vidimo rezultat kompostiranja, ko ugotovimo da odpadki ne smrdijo pač pa dišijo po kislem. Dokončni rezultat pa vidimo po pol leta, ko se vsa organska spremeni v humus.

 

Mojca Smole, ing. kmetijstva

Sonja Jerič Štefe, dipl. ing. agronomije