AVSTRIJA 22 AVSTRIJA 23 ESTONIJA JULIJ 22 ESTONIJA OKTOBER 22 POLJSKA 22 NORVEŠKA 22 NEMČIJA 23 ITALIJA 23 DANSKA 32 DISEMINACIJA
Italija 2023
STROKOVNO USPOSABLJANJE UČITELJEV V ITALIJI
Inštitucija prejemnica: CESIE, Via Roma, 94, 90133 Palermo
Termin usposabljanja: 2. 07. – 8. 07. 2023
Področje usposabljanja: živilstvo in prehrana
Udeleženke: Barbara Bešter, Tatjana Šubic, Tadeja Polajnar, Maša Škrlep, Kristina Frlic, Katja Česen, Miran Ahčin
Učitelji strokovnih teoretičnih in praktičnih vsebin živilstva in prehrane so se med 2. 7. 2023 in 8. 7. 2023 v sklopu projekta NAPREI odpravili na strokovno usposabljanje v Palermo, Sicilija.
Med usposabljanjem so:
- Obiskali tipično »street food« restavracijo Trattoria Pizzeria "Il Proverbio", kjer so spoznali raznoliko ponudbo ulične hrane.
- Se seznanili z metodami pridelave in pakiranja zelenjave ter sadja v organizaciji Progetto Itaca Palermo.
- Sodelovali pri izdelavi sladoleda in tipičnih sicilijanskih sladic, kot sta casata in cannoli, v slaščičarni La Martorana in testenin v Laboratorio Artigiano Pasta Fresca Di Fabio Serina.
- Opazovali proizvodnjo marmelade v Cuoche Combattenti, socialnem podjetju, ki se osredotoča na opolnomočenje žensk, ki so bile žrtve nasilja.
- Pekli pice v veliki kuhinji Università degli Studi di Torino, ki pripravlja 3000 obrokov dnevno, ter se tako naučili veščin priprave klasične sicilijanske pice.
- Izdelovali rikoto in mocarelo v Caseificio Fratelli Biddeci, kjer so spoznali tradicionalne metode pridelave in priprave teh svežih sirov.
Strokovno usposabljanje je učiteljem omogočilo poglobitev v siciljansko kulinariko, lokalne obrti in tradicionalno pripravo hrane.
Objava članka o strokovnem usposabljanju na spletni strani ERSU PALERMO (Ente Regionlae per il Diritto allo Studio Universitario) : https://www.ersupalermo.it/cesie-dalla-slovenia-palermo-un-workshop-presso-pizzeria-ersu-gestita-cot-ristorazione/